Sun, 19 Sep 2021 21:02:24 +0000
a-spb5123-falra-szerelhető-tv-állvány
  1. Növényvédelmi kérdések: fókuszban a fekete szeder | Agrotrend.hu
  2. Szeder növényvédelme

Szereti a kissé savanyú (5-6 pH) talajt. Gazdag kálium- és magnézium-ellátást kíván. Tudna küldeni képet a teljes növényről és külön egy termő ágról? #16325 Nagy Károly 2009-09-04 07:24:34 Tisztelt Tanácsadó! Kérem segítsen a tüskétlen szeder a kertembe nem érik be és a szemek is kicsik maradnak nem fejlődnek ki rendesen. Kényszer érés van nála, amit úgy értek, hogy lassan meg érik de kemények és kicsik a szemek. Mi lehet a betegség oka? #16075 2008-07-23 13:45:18 Tisztelt Balogh Bálint! A képeken látható pettyesedés, levélfakulás oka a szederrozsda (Kuehneola albida) nevű kórokozóval való fertőzöttség. Nem említette ugyan a fajtát, de az egyik leggyakrabban termesztett, a Thornfree, a betegségre eléggé fogékony. Ugyanakkor a Loch Ness jobb ellenállóságot mutat. A védekezést jövőre már a kihajtástól meg kell kezdeni. Szüret után pedig 7-10 napos időközzel, 2-3 alkalommal érdemes még kezelni Miltox Speciál Extra WP-vel. A felszívódó szerek közül a Discus DF és a Discus Top engedélyezettek felhasználásra, de ezek II.

Növényvédelmi kérdések: fókuszban a fekete szeder | Agrotrend.hu

Szeder növényvédelme

A levéltetvek felelősek a vírusok terjesztésért is. A vírusok ellen nincs más védekezési lehetőségünk, mint a vírusmentes szaporítóanyag beszerzése, illetve a vírus-vektorok gyérítése. A szedertermesztők nagy ellensége még a kis málnabogár, amely, ahogyan azt a málna növényvédelménél is említettük, nemcsak a bimbót, hanem a termést is károsíthatja odvasításával. A bogár kártételével egyben utat nyit a botritiszes betegségnek is. Az egyik legfontosabb szederkártevő a szederatka, amely tulajdonképpen a szeder esetében a legjelentősebb terméskárosító. A szeder termés egy terméscsoport, amely apró termésekből áll össze. Ezeket az apró terméseket szívogatja a szederatka, ami miatt a fekete termésen belül, világosabb piros, vagy fehér apró termésrészeket láthatunk. Ennek hatására a termés elveszíti piacképességét, attól függetlenül, hogy az íze nem változik. A cserebogár, mint minden állókultúránál, a szedernél is jelentős veszéllyel fenyeget. A cserebogár végzetes károsításra képes, hiszen annak lárvája, a pajor a talajban károsítja a növényi gyökereket.

Az ország különböző területein különböző cserebogár fajokkal találkozhatunk, ezek részletes ismertetésére későbbi cikkünkben kitértünk majd. Alkalmanként lombrágó hernyókat is találhatunk a szeder növényeket. Ezek faji alapon sokszor nehezen különíthetők el, de azok jelenléte semmiképpen sem kívánatos, így gyérítésükre érdemes figyelmet fordítani, hiszen súlyos esetben akár a termést is képesek károsítani. A fekete szedernek már csak színénél fogva is magas antioxidáns tartalma van, amiért feltétlenül érdemes fogyasztani. A fekete szeder esetében, sosem találkozhatunk azzal a kellemetlen poloska ízzel, ami a málnánál előfordulhat. A szamócát ugyan mindenki imádja, mégis beltartalmát tekintve az a gyümölcs kevésbé előnyös, mint a bogyósgyümölcsök közé sorolt fekete szeder. A fekete szeder termesztése a házi kertben is könnyen megoldható, nemcsak a termése finom, hanem a termesztése is hálás. / Benedek Borbála

  1. Tavaszi szél Archívum - Furulya Iskola - Ingyenes furulya oktatás mindenkinek
  2. Windows 10 aktiválása ingyen 2019
  3. Budapest kossuth lajos tér 12 epizoda
  4. Titkok és szerelmek 150 rész
  5. Az emberi test arányai rajf.org
  6. Az uborka hatása a szervezetre 3
  7. Szeder növényvédelme
  8. Drive to survive 3. évad 32
  9. Hanseatic mikrohullámú sütő – Pedagógiai asszisztens motivációs levél minta
  10. Nádtetőről tudni kell | Natúr Tető
  11. Károsítók sora