Sun, 19 Sep 2021 22:40:14 +0000
sokszínű-matematika-11-12-megoldások

Nyolc évvel A Wittman fiúk után Szász János ismét Csáth-írásokhoz nyúlt, hogy az emberi lélek, az érzelmek és a gonoszság belső összefüggéseit mutassa meg. Ez ugyan nem sikerült neki, de mindenképpen izgalmas és brutális filmet készített, mely egy csodálatos színésznőnek is bemutatkozási lehetőséget biztosított. A kényszerszünet okai közismertek: a Sorstalanság kapcsán "akadályoztatások" merültek fel, aztán a Tavasz ébredésé nek filmváltozata nem tetszett a Kuratóriumnak. Szász közben külföldön élt és dolgozott, mígnem a Hunniába sodorta a szél, és tekintélyes mennyiségű Eurimages-támogatással a háta mögött belevágott harmadik nagyjátékfilmjébe. Az alapanyagot ismét Csáth szolgáltatta: a Brenner József néven megjelentetett Egy elmebeteg nő naplója című, orvosi jellegű írások mellett más, Csáth Géza néven publikált írások is helyet kaptak a forgatókönyvben, amelyet Szekér Andrással gyúrt közösen egy szöveggé a rendező. Nehéz megmondani, mennyiben problémás a szerzőségek összemosása, hiszen az orvosi és irodalmi szövegeket kedvük szerint keverik az alkotók, ennek ellenére a végeredmény inkább egy klinikai naplót tár elénk.

Egy elmebeteg nő naplója teljes film.com

(2007, játékfilm, 35mm, színes, 108 perc, 1:1, 85, DolbySRD) koprodukciós országok: Németország 1913 Magyarország. Brenner József író-orvos története egy újkori Faust-történet. Brenner orvosként dolgozik a múlt század eleji elmegyógyintézetben. Már hónapok óta írói válságban szenved, egy sort sem képes papírra vetni. És közben a morfium rabjává válik. Egy nap új beteget bíznak rá, a huszonnyolc éves Gizellát. Az elmebeteg nő viszont csak ír és ír, ő saját naplója rabja, nem képes letenni a tollat. A fiatal nőn mind jobban elhatalmasodik a kényszerképzet, hogy egy idegen, gonosz erő költözött belé. Brenner féltékeny lesz a nőre, aki zseniálisan, megszállottan alkot. A kezdeti orvosbeteg viszony fokozatosan alakul át, orvos és beteg egymásba szeretnek, kapcsolatuk szexuális tébollyá hatalmasodik. Brenner az asszony testén keresztül akar kapcsolatba lépni a Gonosszal, és visszaszerezni képességét az írásra. Brenner doktor szövetséget akar kötni vele, hogy segítségével mindazt megvalósítsa, ami eddig neki nem sikerült.

Brenner doktor pedig elvállalja a beteg kezelését. Módszere a pszichoanalízis, amelyet azonban az intézmény konzervatív vezetője nem néz jó szemmel. Szász János nemcsak a rendezést, hanem a forgatókönyvet is hibátlanul oldotta meg. Tökéletesen vegyítette Csáth napló feljegyzéseit és novelláit a Gizelláról írt tanulmánnyal, a hiányzó részeket pedig olyan fikcióval töltötte fel, ami szinte könyörgött a történetbe foglalásért. Észreveszi a párhuzamot a drogfüggő orvos, akit napról napra közelebb sodor a dekadenciához az édes méreg, és a betege között, aki szexuális komplexének sérülése miatt egy fiktív valóságba volt kénytelen menekülni. Mindketten rabjaivá váltak a "gonosznak", amelytől állításaikkal ellentétben nem bírnak, s nem is kívánnak megszabadulni. Mindketten birtokolnak valamit, amire a másiknak van szüksége. A megoldás tehát látszólag akadálytalan – ám ez csak látszat. Komoly etikai kérdések merülnek fel, főként Brenner doktor részéről, s ez szüli a feszültségeket a film elejétől kezdve.

Egy elmebeteg nő naplója teljes film jes film magyarul videa

  1. Anna peti és gergő családi fészek bartos erika
  2. Ópium: Egy elmebeteg nő naplója (film, 2007) | Kritikák, videók, szereplők | MAFAB.hu
  3. Egy elmebeteg nő naplója teljes film jes film magyarul indavideo
  4. A notre dame i toronyőr 2 a harang rejtélye 2020
  5. Egy elmebeteg nő naplója teljes film ja teljes film magyarul
  6. Hol érdemes bankszámlát nyitni 2020
  7. Opel astra g hátsó ajtó 2018
  8. Egy elmebeteg nő naplója teljes film jes film magyarul 2 resz videa
egy elmebeteg nő naplója teljes film oja teljes film magyarul

Ópium - Egy elmebeteg nő naplója (Teljes film videa letöltés - Stb videó letöltés

Értékelés: 143 szavazatból A drogfüggő Dr. Brenner (Ulrich Thomsen) a legsötétebb elmegyógyintézetben dolgozik. Egy nap új beteget bíznak rá, a fiatal Gizellát (Kirsti Stubo), aki azt hiszi, hogy a Gonosz költözött belé. Orvos és beteg hamarosan tiltott szexuális kapcsolatba kerülnek. Brenner titokban azt tervezi, hogy az asszony testén keresztül kapcsolatba lép a Gonosszal. Bemutató dátuma: 2007. március 29. Forgalmazó: Hungarotop Stáblista: Díjak és jelölések 38. Magyar Filmszemle 2007 2007

Nem mondom, hogy könnyed film, néhány jelenet pedig kifejezetten nyomasztó. Meglehetősen kevés a dialógus, a naplókba feljegyzett monológok nyújtanak legtöbbször betekintést a szereplők fejébe. A kevés beszéd következménye, hogy szinte minden egyes kimondott szónak komoly súlya van, a háttérben szóló gyönyörű dallamok pedig hajlamosak elaltatni figyelmünket, így kifejezetten nehezen emészthetővé válik az egész alkotás – s ettől lesz olyan nagyszerű. Brenner magánéleti krízisével egyedül küzd meg, nekünk pedig végig kell néznünk ezt, ugyanolyan tehetetlenül, mint amilyen ő maga is. Ha úgy tetszik, minket is hatalmába kerít a gonosz a vászon előtt ülve. Ez a film mindenképpen a magyar filmek egy gyöngyszeme. Hihetetlen, hogy ennyire erős drámát is képes alkotni a magyar filmgyártás. A szereplőválasztásnál először kétkedve figyeltem, hogy a főbb szerepeket külföldiek kapták, de utólag muszáj kimondanom: Ulrich Thomsen nél tökéletesebb Csáth Gézát nem találhattunk volna nemcsak itthon, de külföldön sem – dacára annak, hogy a színész jóval idősebb, mint amennyi az író volt akkoriban.

Egy elmebeteg nő naplója teljes film film magyarul

1913 Magyarország. Brenner József író-orvos története egy újkori Faust-történet. Brenner orvosként dolgozik a múlt század eleji elmegyógyintézetben. Már hónapok óta írói válságban szenved, egy sort sem képes papírra vetni. És közben a morfium rabjává válik. Egy nap új beteget bíznak rá, a huszonnyolc éves Gizellát. Az elmebeteg nő viszont csak ír és ír, ő saját naplója rabja, nem képes letenni a tollat. A fiatal nőn mind jobban elhatalmasodik a kényszerképzet, hogy egy idegen, gonosz erő költözött belé. Brenner féltékeny lesz a nőre, aki zseniálisan, megszállottan alkot. A kezdeti orvos-beteg viszony fokozatosan alakul át, orvos és beteg egymásba szeretnek, kapcsolatuk tébollyá hatalmasodik. Brenner az asszony testén keresztül akar kapcsolatba lépni a Gonosszal, és visszaszerezni képességét az írásra. Brenner doktor szövetséget akar kötni vele, hogy segítségével mindazt megvalósítsa, ami eddig neki nem sikerült. A Gonosz azonban testestül-lelkestül akarja magának Brennert. Ezért a szövetségért nagy árat kell fizetnie az orvosnak.

több» Témába vágó sorozatok

egy elmebeteg nő naplója teljes film sur imdb imdb

A könyv Brenner József – ismertebb nevén Csáth Géza – fiatal művész, Kosztolányi Dezső unokatestvére. Amihez hozzákezdett, abban sikereket ért el. Már nagyon fiatalon elismerést szerzett mint zeneszerző, festő, próza- és drámaíró, nem utolsó sorban pedig mint pszichiáter. Az 1910-es évek elején született híres tanulmánya egy pszichikai zavarokkal küzdő nőről, akinek az a rögeszméje támadt, hogy megismerte a világmindenség urát. Ráébredt, hogy nem egy jóságos, mindenható Isten áll az élet felett, hanem egy ízig-vérig gonosz lény, aki tudatlanságban tartja a valójában örök élettel bíró embereket. Gizellát emiatt az a rémkép gyötörte, hogy az ördög a teljes megsemmisítéssel fenyegeti, mivel fényt derített a titokra. Orvosai közt pedig ott ült a fiatal zseni, akinek színdarabjait ekkor már színházakban játszották. A korszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő – ám ekkor még tudós körökben nem nagyon használt –, Freud-féle pszichoanalízishez nyúlt, hogy megírja ezt a tanulmányt, kiaknázva a beteg által nyújtott naplófeljegyzéseket.